Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Mijn eigen huis verkopen Uw woning is verkocht banner

Over hypotheken

Een leuk huis gezien? Wat nu?..

Leuke woning gezien?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Er volgt een spannende periode waarin het financiële plaatje goed geregeld moet worden. Overhaaste beslissingen kunnen grote gevolgen hebben, dus laat u op tijd adviseren! De hypotheekadviseur is onafhankelijk, berekent wat u maximaal kunt lenen en bekijkt samen met u wat in uw situatie een verantwoorde maandlast zou zijn. Welke hypotheek past het best bij uw persoonlijke situatie en bij welke geldverstrekker kan deze het best worden ondergebracht? De hypotheekadviseur vergelijkt voorwaarden, premies en rentes, weegt voor- en nadelen tegen elkaar af en leest de kleine lettertjes voor u! Kortom; eerlijk, transparant en betrouwbaar advies.

Een hypotheek uit duizenden!

Een hypotheek staat nooit op zich. Een hypotheek is gekoppeld aan het huis, maar ook aan inkomen. Verandert het inkomen, dan heeft dat gevolgen voor de financiële situatie. Komen er kinderen, ook dan verandert de financiële situatie. Het zijn vooral uw persoonlijke situatie, specifieke wensen en de aftrekbaarheid van de hypotheekrente die belangrijk zijn. Voor hypotheken geldt dat de fiscus meebetaalt aan de rente die betaald moet worden, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm. Het moet gaan om een eigen huis, dat tevens het hoofdverblijf is. Overigens is de duur van de renteaftrek maximaal dertig jaar en afhankelijk van reeds genoten renteaftrek en de eventuele overwaarde van de vorige woning(en).

Basis hypotheekvormen

Binnen alle hypotheekvarianten zijn er 3 basisvormen. Het grote verschil zit in de manier waarop wordt afgelost:

  1. Direct beginnen met aflossen
  2. Ineens aflossen van de schuld op de einddatum
  3. De aflossing later bepalen

1. Direct beginnen met aflossen.

Bij deze hypotheekvormen wordt maandelijks zowel rente als aflossing betaald. De schuld bij de geldverstrekker neemt dus geleidelijk af en is aan het eind van de looptijd compleet afgelost. De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn hier voorbeelden van.

2. Ineens aflossen van de schuld op de einddatum.

Bij deze hypotheekvormen wordt tijdens de looptijd niets afgelost, maar kapitaal opgebouwd. De schuld wordt in één keer afgelost op de einddatum met het kapitaal dat is opgebouwd door middel van een levensverzekering (levenhypotheek) of door (direct) te beleggen (beleggers- en effecthypotheek). Dat is gunstig omdat de hypotheekrente gedurende maximaal dertig jaar volledig fiscaal aftrekbaar is. Overigens geldt dit alleen voor het gedeelte van de lening, dat gebruikt is voor de aankoop en/of verbetering van de woning. Bovendien is de ingangsdatum van de hypotheek bepalend voor de renteaftrek.

3. De aflossing later bepalen.

Bij deze hypotheekvormen wordt in eerste instantie alleen rente betaald. Veelal wordt de hypotheek pas ingelost bij verkoop van de woning. De mogelijkheid bestaat echter tussentijds extra aflossingen te doen. Deze aflossingen zijn boetevrij tot een bepaald percentage van de hoofdsom. Dit percentage verschilt per geldverstrekker. Voorbeelden van deze hypotheekvorm zijn de aflossingsvrije en de krediethypotheek.

Renteaftrek en overgangsrecht

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek drastisch gewijzigd. Door deze wijzigingen bent u verplicht direct te beginnen met aflossen zodra u de hypotheek afsluit. Het komt erop neer dat u hierdoor alleen kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek (of een combinatie van deze 2 varianten). Kiest u voor een andere hypotheekvorm heeft u geen recht op renteaftrek. Voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013 geldt overgangsrecht. De bestaande hypotheek mag in de huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt ook bij verhuizing of oversluiting. Heeft u echter een hoger hypotheekbedrag nodig? Dan gelden voor dit hogere gedeelte wel de nieuwe regels.

Door de gewijzigde regelgeving op het gebied van hypotheek is het best lastig door de bomen het bos te blijven zien. Maak daarom gratis en vrijblijvend een afspraak met de hypotheekadviseur en laat u informeren over uw mogelijkheden!

Maak direct een afspraak

Wilt u direct een afspraak maken met de hypotheekadviseur? Bel ons dan op 085 – 02 01 101 of laat uw gegevens achter (hyperlink) en wij bellen u terug voor het maken van een afspraak. Het 1e gesprek is altijd gratis!