Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Huis verkopen? Energielabel aanvragen!

Huis verkopen? Energielabel aanvragen!

Sinds januari 2015 is het energielabel een onmisbaar onderdeel bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning.

Voorlopig energielabel

Iedere woningeigenaar heeft van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Een voorlopig energielabel geeft u een beeld van de energieprestatie van uw woning, voor dit energielabel zijn openbare gegevens gebruikt. Heeft u inmiddels al iets aangepast of zijn er energiebesparende maatregelen getroffen? Deze gegevens zijn niet meegenomen bij het bepalen van het voorlopig energielabel. Het voorlopig energielabel heeft echter geen formele status, u zult deze dus eerst definitief moeten maken om aan uw verplichting te kunnen voldoen.

Energiebesparende maatregelen

Voor onafhankelijk advies over het treffen van energiebesparende maatregelen kunt u een aantal vragen invullen op https://www.verbeteruwhuis.nl/.

Aanvragen definitief energielabel

Stappenplan: – Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl; – Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen); – Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s); – Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/ valideren; – Aanvraag versturen.

Tijdsduur

Houdt u er wel rekening mee dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag kan nemen en mede afhankelijk is van de door u verstrekte informatie. Naar verwachting kost het valideren van het label enkele tientjes. Zowel het voorlopig energielabel als het definitieve energielabel zijn openbaar.

Letters A tot en met G

De letters geven een mate van energiezuinigheid van de woning aan. Een woning met energielabel A betreft een zeer zuinige woning, een woning met een energielabel G betreft een zeer onzuinige woning. Op deze manier kunt u in een oogopslag zien hoe energiezuinig woningen zijn in vergelijking met soortgelijken.

Boete

Bij het leveren van een woning zonder hierbij een definitief energielabel te verstrekken kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete tot maximaal € 405,– worden opgelegd. Voor de volledigheid merken wij op dat een notaris de levering van uw woning niet zal blokkeren indien u geen energielabel of EPA-label heeft.

Gerelateerde berichten

Van dure naar goedkope regio verhuizen

Optie:  Van  dure  regio  naar  goedkope  regio  verhuizen  De  media  berichten  er ...

Lees verder

Kostengrens NHG in 2018 omhoog!

Vanaf 1 januari 2018 is de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) € 265.000,-....

Lees verder

NHG kostengrens naar € 290.000,-

Vanaf 1 januari 2019 wordt de nieuwe kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie €...

Lees verder